Uzun süre ekmek yapma makinesi alıp almamakta kararsız kaldım hem istedim hem de evde fazla ekmek tüketmediğimiz için hevesim geçince kocaman makineyi napıcam deyip vazgeçtim onun yerine ekmek yapma kursuna gittim. Bir arkadaşımla birlikte yaptığımız ekmek çeşitlerinden tarifler;
Kurutulmuş Domatesli Taze Kekikli Ekmek
Malzemeler:
- 350 ml su
- 500 gr un
- 45 gr maya
- 10 gr tuz
- 20 gr zeytinyağı
- 35 gr kuru domates (doğranmış)
- 90 gr zeytin (dilimlenmiş)
- 10 gr taze kekik
- 10 gr zeytinyağı (üzerine sürmek için)
- 5 gr biberiye (üzerine serpmek için)
Yapılışı:
Su ve mayayı bir kapta karıştırın. Un, tuz ve zeytinyağını ekleyin. Domates, zeytin, kekik ilave edin. Elle veya bir tahta kaşık yardımıyla yoğurun. Bir fırın kabı yada tepsisine yayıp elinizle şekil verin. 20-25dk. mayalandırdıktan sonra üzerine biberiye serpiştirin. 200C ısıtılmış fırında 25-30 dk. arası pişirin. Fırından çıkınca üzerine zeytinyağı sürüp çektirin. Üzerine biberiye serpiştirerek servis yapın.
Zeytinli Ekmek
- 500 gr un
- 20 gr maya
- 10 gr tuz
- 250 gr su
- 50 gr ayçiçek yağı
- 150 gr zeytin ezmesi
- 70 gr çekirdeksiz zeytin
Yapılışı :
Unu bir kaba eleyin, ortasını açın. Ortasına mayayı koyup ılık su ile ezin. Ayçiçek yağı, zeytin ezmesi ve suyun tamamını da ekleyerek yoğurun. 75 gr parçalara bölünve yumurta şekli vererek 25-30 dk. mayalanmaya bırakın. 220C'de ısıtılmış fırında üzerlerini süt ile ıslatarak 15-20 dakika pişirin.
Afiyet şeker olsun...
Hepsi çok güzel görünüyor.Canım ablamın kursu bitip eve geldiğinde, gecenin bir vakti uykumdan uyanıp bu muhteşem ekmekleri yiyip, sonrada uyumuştum:( Ellerine sağlık...Devamını bekliyorum sabırsızlıkla:)
Barbi